Bütün büyük buluşlar gibi dondurma da önce Doğuda keşfedildi ve seyyahlar tarafından Batıya aktarıldı. Şimdi yaz kış hepimizin günlük hayatının bir parçası. Endüstriyel ölçekte yapılan üretimle dört mevsim çok ucuza serinleyebiliyoruz. Ama şimdi unutmuş olsak da, evde yapılan dondurmanın tadı her zaman daha leziz olmuştur.

Osmanlı zamanında Uludağ gibi belli dağların zirvelerinde çok derin kar kuyuları kazılır, kışın yağan karlar buderin kar kuyularına doldurularak sıkıştırılırve uzerleri kapatılarak hava ve guneşle teması engellenirdi.Kar kuyularındaki karların bir kısmı yaza doğru buza dönuşmüş olurdu. Bu kar ve buzlarla enfes tatlılar yapılırdı.

Osmanlıca yazılı ilk dondurma tarifleri Ali Eşref Dedenin 1856 tarihli Yemek Risalesinde sut dondurması vesuzme aşure dondurması tarifleridir.İşte yazarlarımız küçük dondurma makinelerinde kolayca yapılabilecek tariflerle bu geleneği yeniden canlandırmayı hedefliyorlar.

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9786051068961
Yayın Tarihi :2014-07-01
Yayın Dili :Türkçe
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :180
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :185 X 245
Emeği Geçenler :
Yazar   : Yunus Emre Akkor
Yazar   : Çiğdem Seferoğlu
Yazar   : Yunus Emre Akkor;Çiğdem Seferoğlu
İlgili Eserler